NL
  • Nederlands
  • English

Capability vragenlijst

Welkom in loopbaanportaal

Focus bestaat 35 jaar en trakteert.

Daarom kun je hier van 5 december tot 8 januari 2024 gratis de Capability vragenlijst gebruiken.
Wat is voor jou belangrijk in werk?
De Capability vragenlijst brengt in kaart wat jij belangrijk vindt in werk. Ook laat het zien of het je lukt om die waarden, met steun vanuit je werkomgeving, te realiseren. Dat is belangrijk want uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het kunnen realiseren van wat jij belangrijk vindt in werk ervoor zorgt dat je duurzaam inzetbaar bent. Met duurzame inzetbaarheid bedoelen we dat je nu en in de toekomst met behoud van gezondheid en welzijn kunt (blijven) werken.

De Capability vragenlijst
De Capability vragenlijst is gebaseerd op het model ‘Werk als waarde’ dat ontwikkeld is door Prof. dr. Jac van der Klink en collega's. Met deze vragenlijst breng je jouw werkwaarden in kaart en onderzoek je of het lukt om deze waarden te realiseren. Op die manier krijg je een indruk van hoe het staat met jouw duurzame inzetbaarheid en wat er eventueel nog nodig is om die te vergroten.
Er zijn zeven werkwaarden in de vragenlijst:
• Kennis en vaardigheden gebruiken
• Kennis en vaardigheden ontwikkelen
• Betrokken zijn bij belangrijke beslissingen
• Betekenisvolle werkcontacten hebben of opbouwen
• Eigen doelen stellen
• Een goed inkomen verdienen
• Een bijdrage leveren aan het creëren van iets waardevols

En je kunt zelf nog een extra waarde toevoegen!

Bij elke waarde worden drie vragen gesteld:
• Hoe belangrijk is de waarde voor je?
• Biedt je werk mogelijkheden om de waarde te realiseren?
• Lukt het daadwerkelijk om de waarde te realiseren?

Capability
Een voor jou belangrijke waarde die je ook werkelijk kunt realiseren noemen we een capability.
Het resultaat van de vragenlijst
Na het invullen van de vragenlijst kun je direct het resultaat inzien. Bekijk om te beginnen eens de waarden die voor jou belangrijk zijn en waarbij het ook echt lukt om ze te realiseren: jouw capabilities. Deze capabilities dragen nu al bij aan jouw duurzame inzetbaarheid. Dat doe je goed!

Dan zijn er misschien ook waarden die je realiseert terwijl jouw werk daar juist weinig mogelijkheden voor biedt. Complimenten! Terwijl de randvoorwaarden niet optimaal zijn lukt het je toch om deze voor jou belangrijke waarden in de wereld te zetten. Het kan dan wel nuttig zijn om te onderzoeken wat er nodig is om de mogelijkheden te vergroten. Dan zal het realiseren van de waarde je namelijk minder energie kosten.

En tot slot zijn er misschien ook waarden die voor jou belangrijk zijn maar waarbij het niet lukt om ze te realiseren. Als dat komt doordat je werk daar weinig mogelijkheden voor biedt is het zinvol om je af te vragen wat jij nodig hebt om de waarde wél te realiseren. Hopelijk kun je er dan voor zorgen dat je die mogelijkheden wel krijgt of je leidinggevende vragen je hierbij te helpen.
Wanneer die mogelijkheden wel geboden worden maar het toch niet lukt om een waarde die voor jou belangrijk is te realiseren, ligt de oorzaak waarschijnlijk wat dichter bij jezelf. Misschien was je je eerder nog niet bewust van het belang om deze werkwaarde te realiseren. Maar het kan ook zijn dat je niet scherp hebt wat er in de weg zit. Dan kan het zinvol zijn om een coach of loopbaanadviseur in te schakelen.

Hoe meer waarden in het rapport groen scoren en dus behoren tot jouw capabilities, hoe meer mogelijkheden je hebt om duurzaam inzetbaar te zijn en te blijven. Hoe meer waarden geel of rood scoren, hoe lastiger het kan zijn om je duurzame inzetbaarheid zeker te stellen. Dan kan het nuttig zijn om te onderzoeken in welke van deze waarden je meer zou kunnen investeren zodat je jouw set aan capabilities uit kunt breiden. Daarbij kies je natuurlijk wel waarden die bij jou passen.

Veel succes met de vragenlijst en het werken aan jouw duurzame inzetbaarheid en vergeet niet om het rapport van de vragenlijst te downloaden voor deze actiepagina op 9 januari 2024 wordt opgeheven.